En directo

Transkripzioa:
Ander:
Arratsalde on, Ioar.
Ioar:
Berdin, Ander. Zer moduz zaude?
Ander:
Oso ondo. Nahi baduzu, afaltzera gonbidatuko zaitut gaur.
Ioar:
Afaltzera? Zer daukagu ospatzeko?
Ander:
Deus ez. Baina Errigora-ko saskia jaso berri dudanez, jateko ugari daukat etxean.
Ioar:
Zuen soziedadean, zein ordutan?
Ander:
Arratsaldean lan txanda daukat, baina nahi baduzu hantxe bertan gera gaitezke 20:00etan.
Ioar:
Ederto. Eta zer prestatuko duzu afaltzeko?
Ander:
Errigora-ko saskian gauza asko eta onak ekartzen dizkigute urtero. Orburu batzuk nahi dituzu? Ardo ekologikoa ere badaukat. Eta oso onak daude zainzuriak.
Ioar:
Nik ere eraman behar nuke zerbait.
Ander:
Gaurkoa utzi osorik nire kontu. Gero gerokoak.
Ioar:
Plazera da zu bezalako lagunak izatea, Ander.
Ander:
Noizean behin horrelako ospakizunak egiteko tarteak hartu behar ditugu.
Ioar:
Auzolanaren alde!
Ander:
Bai horixe! Auzolan handi bat da Errigora. Eta onena da, gure mahaira kalitate bikaineko jakiak iristen zaizkigula.
AUDIOA-1 | PERU ARANBAURU
Ioar:
Auzolana aipatu dugu. Aurreko mendeko berba bat iruditzen zait niri.
Ander:
Euskal Herrian, jendeak elkarri laguntzeko ohitura ez da oraindik galdu. Horren adibide bat da Errigora. Nafarroa hegoaldeko nekazarien produktuak Euskal Herri osoan banatzen dira, eta etekinak euskalgintzarentzat.
Ioar:
Zenbat jendek parte hartzen du auzolan horretan?
Ander:
Lan kolektibo bat da Errigora. Nekazarien produktuak batzen eta saskiak betetzen 200 lagun inguru aritzen dira urtero. Egun osoko lana izaten da, kutxak osatu eta osatu.
Ioar:
Zenbat etxetara heltzen dira saskiak?
Ander:
Saskiekin batera datorren informazioaren arabera, 4.000 banatu dira aurten. Bistan denez, kalitate handiko produktuak dira, eta herrira edo auzora ekartzen dizkigute.
Ioar:
Ondo dago jakitea. Beharbada nik ere eskatuko dut hurrengoan.
Ander:
Ez zaizu damutuko. Azken urteetan, etxean hartzeko ohitura daukagu guk. Hurrengo saskia noiz helduko zain egoten gara.
Ioar:
Papera bete, entregatu, eta saskia jaso. Erraza dirudi, benetan.
Ander:
Euskal Herri osoan daude Errigora-ko boluntarioak. Eta aldiro, kanpaina martxan jartzen denean, abisua jasotzen dugu mugikorrean edo epostan.
Ioar:
Web bidez ere eskatzerik izango da, ezta?
Ander:
Hori ere bai. Baina jendearen arteko harremanek aberastu egiten dute Errigora proiektua bera.
Ioar:
Zuk abisua pasatu niri, hau oso ona dago eta!
AUDIOA-2 | PERU ARANBAURU
Ander:
Konturatzen bazara, Euskal Herrian sekulako kalitatea daukagu jan-edan kontuetan.
Ioar:
Edatekoaz jabetuta nago. Errioxako ardoa, sagardoa, txakolina... Orain garagardo artisauak ere modan jarri dira.
Ander:
Eta laborantza mundua? Hasi Ipar Euskal Herritik, Zuberoatik adibidez, eta Karrantzaraino dauzkagu baserritarrak, abeltzainak, artzainak, arrantzaleak...
Ioar:
Erribera beti oso emankorra izan da, gainera.
Ander:
Euskal Herriko produktuak jaten eta gozatzen pasatuko nuke aste osoa. On egin, Ioar.
Ioar:
Ederra dago dena. Hau da hau kalitatea!
Ander:
Eta ardoa... zer iruditu zaizu?
Ioar:
Ni Errioxako ardoa edaten ohituago nago. Arabar Errioxakoa. Baina hau ere ondo sartzen da.
Ander:
Ekologikoa da.
Ioar:
Gure inguruko tabernetan ez da ardo ekologikorik aurkitzen ahal.
Ander:
Hauek dira auzolanaren onurak. Herritarrek elkarrekin lan egin, proiektuak aurrera atera eta, azkenean, elikagai onak mahai gainean.
Ioar:
Eta zergatik esan duzu etekinak euskalgintzarentzat direla?
Ander:
Nafarroa hegoaldean euskara ikasten ari direnei laguntzak ematen dizkiete AEKko euskaltegietan. Euskarazko ereduak eta ikastolak bultzatzen ari dira.
Ioar:
Sekulako proiektua iruditzen zait Errigora.
Ander:
Gora herria!
Epilogoa - Beti Ikasten
Ander:
Zer ikasi dugu gaur?
Aditz laguntzaileari -(E)NEZ atzizkia ipinita, bi eratako esaldiak osatzen ditugu.
Alde batetik, kausazko esaldiak:
—«Errigora-ko saskia jaso dudanez, jateko ugari daukat etxean».
Ioar:
Beste alde batetik, moduzko esaldiak egiten ditugu -(E)NEZ atzizkiarekin:
—«Bistan denez, kalitate handiko produktuak dira Errigora-koak».
—«Hiztegian datorrenez, pagoaren familiakoa da haritza».
—«Topikoak dioenez, hitzeko jendea da euskalduna».
Hemen entzun dezakezu Peru Aranbururi egindako elkarrizketa.


