Zuzenean
Eneko Atxaren ibilbidea zenbaki borobilez josita dago: 42 urterekin bost Michelin izar eskuratu ditu sukaldari bizkaitzarrak, sei jatetxe ditu zabalik Euskal Herrian eta munduan barreiaturik, era guztietako sari eta aitorpenak etengabeak izan dira bere ibilbidean. Baina ez da sukaldari zornotzarra arrakastaren gozotasunean errenditzekoa. Benetako saria egunerokoan irabazten dena da Eneko Axaren iritziz, horregatik, goizero-goizero oroitarazten dio bere buruari eta lan taldeari, biluztu eta hutsetik abiatu behar dutela, dakitena ahalik eta hobekien egin eta bere mahaikoen zoriona lortzeko. Bezeroen asebetetzea eta gozamena dira benetako dominak.
Sukaldari «proustianoa» dela aitortu digu Eneko Atxak, usain eta zaporeekin atzera bidaiak egiten dituena, eta hori bilatzen du bere plateretan ere: erroetatik abiatuta, identitatean oinarritutako plazera bilatzen du.
Jasangarritasunaz ere luze mintzatu zaigu, Azurmendi jatetxearen funtsetako bat dela azpimarratuz, eraikinaren arkitekturatik abiatuta, elikagaien hornikuntzaraino. Stanfordeko unibertsitatearekin batera, ikerlan bat egiten ere ari dira, eta urriaren 16an, Eneko Axpe zientzialariarekin batera, Standfoord-en munduko produkturik jasangarrienen gida aurkeztuko dutela ere iragarri digu Atxak.
‘Jakin’ ekimena zertan datzan ere azaldu digu Eneko Atxak: sukaldaritza eta elikadura abipuntutzat harturik lagungarri izan daitezkeen hainbat ekimen abian jarri dituzte bertatik, ospitaleetarako menuak osatuz esate batera.
Luze, zabal eta gozo aritu zaigu Eneko Atxa, iraganaz, orainaz eta etorkizunaz.